Küresel ekonominin dev şirketleri, çalışanlarının mutluluğu için binlerce olanak sunar. Tüm bu güzel aktivite mekanlarının bir amacı vardır: Çalışanı uzun süreler şirkette tutmak. İşverenler ne yaparsa yapsın, mutluluk bireysel bir faaliyettir. Bu nedenle iş aslında çalışanlarda biter.
Şirketinizde bir masörün olmaması sizi mutsuz bir çalışan haline getirmez. Sizi mutsuz çalışan haline getiren, artan stres, iş yığılması, bitmeyen toplantılar ve yöneticinizin durmaksızın istediği raporlardır. Bu kadar sıkıntı içinde nasıl mutlu olacaksınız? İşte küçük tüyolar:
1. Mutlu Olmayı Seçmek
İş yerinde mutlu olmayı tercih edebilirsiniz. Bu, söylenmesi kolay uygulanması oldukça bir yöntemdir. İşiniz hakkında olumlu düşünerek başlayabilirsiniz. Zevk aldığınız konulara yoğunlaşın. Olumsuz insanlardan ve dedikodudan kaçının. Kahve molalarında, iyi geldiğini düşündüğünüz insanlarla konuşun. İşyerlerinde iyi arkadaşlar edinmek, sizi mutlu edecektir.
2. Kendinize Ayıracağınız Zamanlar Yaratmak
Zihinsel kaçış noktaları oluşturun. Her gün çok sevdiğiniz, yapmaktan keyif aldığınız bir şeyi gerçekleştirin. Kişisel gelişimin yanı sıra, işiniz için eğitimler de olabilir. Bu durum şirketteki işlere bakış açınızı değiştirecektir.
3. İşinizle İlgili Her Şeyi Öğrenin
Sorumluluğunuzla ilgili bilgilerin tamamına sahip misiniz? Çünkü kimse size bir şey anlatmayacak. İşinizle ilgili bir network oluşturun, gerekiyorsa yöneticinizden haftalık toplantı ve bilgi güncellemesi isteyin.
4. Geri Bildirim Almak
Yöneticiniz, sizin çalışmanızdan memnun mu? Bunu yöneticinizin tepkilerini takip ederek anlamak zor olabilir. Geri bildirim isteyin. Aynı şeyi müşterilerinize de uygulayabilirsiniz: “Çalışmamın değerlendirmesini yapabilir miyiz?” sorusu kimseyi rahatsız etmez.
5. Tutabileceğiniz Sözler Verin
İstenen bir işi yerine getirip getirmeyeceğinizi o anda kestiremiyorsanız, planlama sistemi oluşturun. Kararınızı, bu planlama sistemiyle destekleyerek yöneticinizle paylaşın. İşi yapabileceksiniz ancak ek kaynak lazım… Bunu da yöneticinizle paylaşın.
6. Çatışmalara Katılmaktan Korkmayın
Çatışma, motivasyonunuz ve kişisel vizyonunuz için önemlidir. Müşterilerinize daha iyi hizmet vermenize, daha başarılı ürünler oluşturmanıza yardımcı olabilir. Ancak kiminle tartışacağınızı iyi belirleyin, iş arkadaşları bunun için idealdir.
7. Belki de Başka Bir İş Gerekiyordur
Yine de bir şeyler eksikse belki tekrar değerlendirme zamanıdır. Kimse nefret ettiği insanlarla, asla mutlu olmayacağını bildiği bir şirkette çalışmak istemez. Çoğu çalışma ortamı aynıdır ancak mutsuz iseniz ortam daha çok gerecektir. Gizli gizli iş aramak gülümsetebilir. Bu gülümseme, işyerinizde yeni fırsatlar da getirebilir, ofisin kapısından son kez çıkarken bir kahkahaya da dönüşebilir. Seçim sizindir.