Çalışma hayatının en çok korkulan kelimelerinden birisi olan “Hallederiz” artık tarih oluyor. Kelimenin kullanım süresinin dolmadığı, ancak kelimeyi kullanan kişilerin çalışma süresinin dolduğu belirtiliyor.
“Unutulan İşler Derneği” başkanı Fotokopi Makinesi “Artık yapışkan kağıtlara yazılarak, zamanla üzeri örtülen ve geçmişin karanlık dehlizlerinde kaybolmaya son!” diyerek duyurduğu bu yeni uygulamayı açıklarken “Dernek olarak biz, bu konu hakkında çok geniş kapsamlı bir araştırmaya başladık. Herkesin geçmişini tek tek tarayacağız. Şirketlerde, ufak tefek görüp de erteledikleri işleri yapmayı unutan herkesin ipliği pazara çıkacak. Artık yağma yok, geçmişte unutulan tüm işlerin hesabını da soracağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Sosyal medyada böyle bir haber okusaydınız muhtemelen Zaytung olup olmadığını araştırırdınız. Ancak ne yazık ki gerçek. İş ertelemelerin çalışma hayatında hayati riskler taşıdığı ve çalışan kariyerini yok ettiği konusunda yüzlerce yazı bulabilirsiniz. Bu yazımızda söz edeceğimiz konu, “Sonra yaparım” diyerek bir yere not alınan ve sonra unutulan işlerin bireylerin çalışma hayatındaki etkilerinden öte, şirkete zararları.
Geçtiğimiz yıllarda Ernst&Young (https:www.ey.comen_au) ’ın Avusturalya’daki merkezininin yaptığı bir araştırmaya göre, çalışanların sadece %50’si dikkat dağılmalarının üstesinden gelebiliyor. Çalışanların %34’ü, iş gününün dörtte birinden fazlasını, sorumluluğu dışındaki işleri yapmaya çalışmakla geçiriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde 10 bin çalışan üzerinde yapılan başka bir araştırmaya göre, çalışan, günde 2,09 saatini işle ilgili olmayan faaliyetlerde harcıyor. Bu da ortalama maaşla çalışan bir kişinin şirkete yıllık zararının 10 bin 396 Dolar anlamına geliyor. Odaklanma sıkıntısı ve erteleme alışkanlığı dolayısı ile unutulan işlerin ise maliyeti çok daha ağır.
Küçük notlar halinde alınan ve gerçekte de tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolup giden işler zamanla patlayan birer mayına dönüşebiliyor. Ne yönetici ne de çalışan bu tip bir durumla yüzleşmek istiyor. Ancak ne yazık ki panoya yapıştırılarak, ajandaya not edilerek, bilgisayardaki not defterine yazılarak “asla unutulmayacak” gibi gelinen o ufak işlerin tamamı unutulmaya mahkûm birer “detay” oluveriyor.
Tracer Task ile unutulan küçük işlerin ilerleyen zamanlarda mayın etkisi yapması söz konusu bile değil. Görevlerin Tracer uygulamasında kişi üzerinde atanmasından sonra, görev bildirim olarak çalışanı ve yöneticiyi uyarıyor. Çalışan ya da yönetici bir tarihe atadığı işi tamamlamadan o görev kapanmıyor. Görevin kapanması için işin tamamlanması, raporun görselleriyle birlikte bir üst birime iletilmesi gerekiyor. Siz unutsanız bile Tracer imdadınıza yetişiyor.