Ahmet Bey’in canı çok sıkkındı. “Benim yeğen” dedi şirketin finans müdürüne. “Şirkete aldık onu ama sanki iş yapmıyor gibi. Günlük raporlarını tam hazırladığını hiç görmedim. Satış için bayileri dolaştığı ekip arkadaşının da performansı düştü gibi. Yarın kenara çekip soracağım, canım gibi sevdiğim yeğenim şirketteki satışları yükseltir diye düşünmüştüm, sanırım düşürecek” dedi. Finans müdürü, koskoca şirketin sahibi Ahmet Bey’e, yeğeninin “satışa çıkıyorum” diyerek bütün gün gezdiğini, bayilerin yolunu bile bilmediğini söyleyemedi.

Üstelik şirketteki personel de durumdan rahatsızdı. Gözünden uçan kuşun kurtulamadığı Ahmet Bey, yeğeninin gelişi ile bir rahatlama yaşamıştı sanki. Şirkette yıllardır kullanılan diyaloğa dayalı takip sistemlerinde hiçbir zaman aksama yaşanmamış, işler tıkırında yürümüştü.

Durumun, yeğenin gelişi ile farklılaştığını biliyordu herkes. Ahmet Bey’in, yeğenini kayırdığını düşünüyorlardı. Bu nedenle üretim motivasyonu düşmüştü. Ahmet Bey’e saygıda kusur etmeyen çalışanlar, şimdi asık yüzle dolaşıyorlardı. Satış ekibinin üzerine ölü toprağı serpilmiş gibiydi. Ahmet Bey akıllı ve tecrübeli bir insandı. İçerdeki gerilimi fark ediyordu. “Yeğenimi çok seviyorum, ancak bu iş sarpa sarıyor gibi. Bir çözüm bulmalıyım” diyerek insan kaynakları uzmanı ve satış müdürünü toplantıya çağırdı. Toplantı notları çok belliydi: “Personel takibi, raporlaması ve analizi optimizasyonu”. Optimizasyonun, manuel olarak yapılmayacağı çok belliydi. Ahmet Bey ne yeğenini kırmak ne de personelini kaybetmek istiyordu. Sadece herkesin ne iş yaptığını, nerede olduğunu bilmek, gerekirse yeni iş atanmasını ve tüm bu süreçten müşterisinin de haberdar olmasını sağlamak istiyordu.

“Bunu telefonlarla yapmak için ekstra personel almamız gerekiyor” dedi insan kaynakları müdürü. Bu da bir çözümdü, ancak işin içinde otomasyon olmadığı sürece her zaman bir taraf kendini mağdur hissedecek ve haksızlığa uğradığını söyleyecekti. Ahmet Bey gülümseyerek dedi ki: “İnsanoğlu bilinmez değişken. Biz bu işi değişmeyen bir sisteme oturtalım. Bir yazılım, program ya da uygulama ile çalışalım.

Tracer Task ile böylelikle tanıştı Ahmet Bey’in şirketi. Yöneticiler işi ve personeli her yerden anlık olarak izleme şansına sahipken personel günlük planını rahatlıkla görebilme şansını kazandı. Müşteriler, kendileriyle ilgili tüm işlerin akışını rahatlıkla görüp takip edebildi. Sahayı anlık olarak izleyebildikleri için kimin ne iş yaptığını da rahatlıkla görebildiler. Personelin biten her işiyle kendi performansını da gözlemleyebildikleri bu uygulama ile Ahmet Bey’in yeğeni de üretmenin keyfini çıkartarak ekip arkadaşlarıyla uyum içinde çalışmaya başladı.