Yöneticilerin İş Verimliliğini Arttırmadaki Rolü
İyi bir yöneticinin hem kendi motivasyonunu hem de personelin çalışma isteğini canlı tutabilmesi gerekir. Bu konuda yöneticilere düşen bazı görevler vardır:
1. Disiplin Motivasyonu Arttırır
Disiplinli bir yönetici olursanız sorun çözme kabiliyetiniz de artar. Personelin verimlilik ve çalışma motivasyonu kazanması için yöneticinin disiplini elden bırakmaması gerekir. Disiplinli bir çalışma ortamı düzeni de beraberinde getirerek işteki çalışma isteğinin artmasında önemli rol oynar.
2. Geribildirimlerden Destek Almalısınız
Çalışanların görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için yöneticilerinden olumlu veya olumsuz geribildirimler alması gerekir. Böylece projenin gidişatına uygun düzenlemeler yapılarak iş verimliliği arttırılabilir. Proje yürütme ve çalışma süreçlerinde yapıcı öneri ve görüşler ile çalışanların başarılı görevlere imza atmasını sağlayabilirsiniz.
3. Personel Beklentilerini Dikkate Almalısınız
Çalışma ve proje yönetim süreçlerinde çalışanların bilgilendirilmesinin yanı sıra onların beklentilerine kulak verilmesi de gerekir. Personel yönetimi sürecinde yaşanacak motivasyon düşüklükleri bu şekilde en aza indirilebilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla personelinizin görev beklentilerini öğrenmeli ve bu görüşleri değerlendirmelisiniz.
4. Personel Yetenklerini Geliştirme İmkanı Bulmalı
Personelinizin motivasyonunun artması için bireysel sorumluluklarla desteklenmesi gerekir. Böylece çalışanlar fonksiyonel yeteneklerini geliştirebilme fırsatı da bulabilirler. Kariyerlerinde önemli adımlar attığını hisseden çalışanların iş verimliliği artacaktır. Personelinizin kendini geliştirme fırsatı bulabilmesi için eğitim, seminer ve konferans gibi eğitimlerden destek almasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda alanında yetkin personeller ile çalışma fırsatı da yakalayabilir, başarılı projelere imza atabilirsiniz.
5. Stres Faktörlerini Azaltmalısınız
İyi bir yöneticinin personel üzerindeki baskı ve stresi azaltması gerekir. Ofise geldiğiniz ilk andaki yüz ifadeniz ve davranış şekliniz çalışanların psikolojisi üzerinde oldukça etkilidir. Güleryüzlü ve yapıcı yaklaşımlarınızla personelin iş verimliliğini ve motivasyonunu olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Bu açıdan personelinizle etkili iletişim kurmalı, kaba ve kırıcı davranışlardan kesinlikle uzak durmalısınız.
6. Tutarlılıktan Vazgeçmeyin
Proje süreçlerinde zaman zaman olumsuz durumlar ile karşılaşmak gayet doğaldır. Önemli olan yöneticilerin bu süreçleri nasıl yönettiğidir. Bu gibi durumlarda personel, yöneticinin problem çözücü ve disiplinli davranmasını bekler. Tutarlı yaklaşımlarınız, personelinizin alanınızda yetkin olduğunuzu düşünmesine yardımcı olur. Tutarlı olmak iyi bir yöneticinin yapması gerekenlerin başında gelen davranış biçimlerinden biridir.
7. Basit Ama Etkili Sözcükler Kullanın
Personelinizle iletişim kurarken teşekkür etmeyi, görevlerden elde edilen sonuçları beğendiğinizi bildirmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu tür küçük geribildirimler personelin işine odaklanmasını kolaylaştırır ve görevlerine olan ilgisini canlı tutar.