Yöneticilerin, çalışanların motive etmesi, temelde çalışanların kendi kendini motive etmesi esasına dayanır. Yönetici, kendini motive etmeyi beceremeyen çalışanlara mucize gerçekleştiremez. Ofis yöneticisi, motivasyonu artırmak için kolları sıvadığında şunu unutmamalıdır: “Yönetici sıfırdan motivasyon yaratamaz. Sadece çalışanın motivasyonuna katılım gösterebilir.”

Çalışanın motivasyonuna katılım göstermek için çalışanla doğru kurgulanmış bir iletişim oluşturulması gerekir. İkinci gereklilik de çalışan motivasyonunu ve katılımını destekleyen çalışma ortamı ve organizasyon kültürüdür.

Ofise Geldiğiniz Anı Değerlendirin

Bir araştırmaya (http:gazi.edu.trpostsdownload?id=130581) göre yöneticinin, çalışan motivasyonuna etkisi %68’dir. Yöneticisi olduğunuz ofise geldiğinizdeki yüz ifadeniz ve çalışanlarınızla geçirdiğiniz ilk anlar çalışanların motivasyonu ve moralleri üzerinde ölçülemez bir etkiye sahiptir. Güne gülümseyerek başlayın. Herkese selam verin. Unutmayın, o takımın sürükleyici yıldızı sizsiniz.

Basit ve Güçlü Kelimeler Kullanın

“Lütfen”, “Teşekkür ederim”, “Çok iyi iş çıkarttık!”… İnsanlara verdiğiniz değeri göstermelisiniz. Bunu dürüstçe yapın. Dürüstçe gönderdiğiniz mesaj, çalışanlar tarafından doğru şekilde algılanır. Basit olun ve teşekkür edin.

Çalışanların Beklentilerini Önemseyin

Projenin amacı, tarihleri, sürecin tamamı konusunda çalışanlarınızı bilgilendirirsiniz. Ancak bu motivasyon için her zaman yeterli değildir. Arada motive edici kelimeler de kullansanız da istediğiniz enerjiyi alamıyorsanız o zaman problem, çalışanın beklentisinde olabilir. Sahi, ekibinizdeki çalışanların beklentilerinden haberdar mısınız? Projenin tam ortasında beklentiler değişebilir. Görev veya projeyi gerçekleştirme nedenlerini ve hedeflerini paylaşın.

Çalışanlara Yeteneklerini Geliştirecek Fırsatlar Sunun

Personel, fonksiyonel olduğunu bilmek ve ona bireysel sorumluluklar verildiğini görmek ister. Çalışanlara başka roller ve sorumluluklar ile çapraz eğitim fırsatı verilmesi motivasyon açısından çok önemlidir.

Geri Bildirim Motive Edicidir

Çalışanlarınız, ellerindeki projeyi ne zaman iyi yaptıklarını düşünüyor? Projenin aşamalarında doğan olumlu sonuçları ya da hayal kırıklıklarını biliyorlar mı? Günlük ve haftalık bir program ayarlayarak geri bildirim alma seansları düzenleyin. Karşılıklı fikir alışverişi ile motivasyon ve moralin ne kadar yükseldiğine şaşıracaksınız.

Tutarlılık Hayatidir

Çalışanların etkin biçimde çalışamadıklarında yöneticilerinden gelecek ileri disiplin sistemine ihtiyaçları vardır. İnsanların sizden ne bekleyeceklerini ve ne alacaklarını bilmeleri gerekir. Bu her zaman aynı şekilde olmalıdır. Baştan savma yanıtlara asla başvurmayın.

Disiplinli Olun

Siz de bir çalışan olduğunuza göre, sizi neyin motive ettiğini biliyorsunuz. Bunu ekibinize yayarken gerekli olan, disiplinli bir manevra kabiliyeti. İnsanoğlu bilinmez değişkenlerden oluşur ve bu bilinmez değişkenlerin bağlı olduğu birçok dış etken vardır. Bu nedenle motivasyon için öncelikli olan, disiplinli bir şekilde yönteminizi değiştirebiliyor olmanızdır.