Herhangi bir konuya uzun süreli olarak odaklanamamak, hiç şüphesiz ki günümüzün en önemli problemlerinden bir tanesi. Bu durum, doğal olarak insanları motivasyon konusunda yeni arayışlara itiyor. Son dönemde adını sıklıkla duymaya başladığımız Pomodoro tekniği de bu arayışların neticesinde ortaya çıkmış popüler motivasyon yöntemleri arasında.

En az adı kadar ilginç bir teknik olan Pomodoro’nun geçmişi 1992 senesine dayanır. Zamanını verimsiz geçirmekten dolayı bir hayli şikayetçi olan Francesco Cirillo isminde İtalyan bir öğrenci, bu özel tekniğin öncüsü olmayı başarmıştır. Cirillo’nun mutfağı bu arayışlarının çoğuna ev sahipliği yapan ana mekândır. Mutfakta geçirdiği bu anlardan birinde, her daim yanıbaşında duran domates şeklindeki yemek zamanlayıcısı, bu enfes fikrin doğmasını sağlamıştır. Yemek zamanlayıcısı esasen Cirillo’nun özgün çalışma teknikleri için sadece bir ilham kaynağı ya da bir çıkış noktası olmuştur. Genç öğrenci, buradan hareketle planladığı çalışmaları ya da organize edeceği işleri eşit zamanlara bölmeye başlar.  Kısa vadede verimli çalışma ile alakalı müthiş sonuçlar elde eden Cirillo, daha sonra bulduğu bu motivasyon tekniğini daha da geliştirir. Şirin yemek zamanlayıcısı bir domates şeklinde olduğu için Cirillo bu tekniğin adını İtalyancada “domates” anlamına gelen Podomoro olarak belirler.

Pomodoro tekniği, 25 dakikalık çalışma süresi ve 5 dakikalık molalara dayalı popüler bir motivasyon tekniği olarak tanımlanabilir. Pomodoro’da 4 periyot tamamlandığında mola süresi 30 dakikaya çıkar. Bilindiği üzere kesintisiz çalışma saatleri, her zaman bölünme riskini içinde barındırır. Bu tip disiplinden uzak, bilinçsiz ve dağınık bir çalışma biçiminde, motivasyonu diri tutmak neredeyse olanaksızdır. Oysa Pomodoro tekniği, 5 dakikalık periyotlarda size %100 konsantrasyon şansı verir. Bu tekniğin en temel kuralı, 25 dakika içerisinde konu harici hiçbir şeyin düşünülmemesi, 5 dakikalık molalarda ise konudan tamamen uzaklaşılması üzerine kuruludur. Tekniği daha doğru biçimde kullanma noktasında; ilk aşamada üzerine yoğunlaşacağınız konuyu tam anlamıyla kavrayabilmeniz için ne kadar pomodorine ihtiyaç duyduğunuzu ortaya koymanız gerekiyor.

Zaman ayarlayıcılar, süreleri ayarlama noktasında size epey yardımcı olacaktır. Günümüzde Pomodoro teknikleri o denli yaygınlaşmıştır ki bu adı taşıyan özel zaman ayarlayıcı aplikasyonlar dahi online mağazalardaki yerlerini almıştır. Örneğin “Pomodoro Timer” isimli uygulamayı Google Play Store üzerinden indirip çalışma sürelerinizi daha kolay biçimde organize edebilirsiniz. Pomodoro ilkelerine sadık kalmak kaydıyla günde 6-8 saat arasında yorulmadan ve üstelik çok da verimli sonuçlar elde ederek çalışabilirsiniz. Çalışmaya başlamadan önce konsantrasyonunuzu bozma olasılığı bulunan tüm etkenleri pasifize etmelisiniz. Sizi çalışma esnasında kimsenin rahatsız etmemesi adına onlara bu süreç hakkında bilgi vermelisiniz. Aynı zamanda 25 dakikalık çalışmalar esnasında telefon başta olmak üzere tüm iletişim materyallerinden uzak durmalısınız.