Motivasyon nedir? Bir amaca yönelik olarak kendi arzu ve istekleri ile güdülenmektir. Bu güdülenme hali stresinizi alaşağı eder, hedefe odaklandırır ve başarmanızı sağlar. Çok çabuk yitirilebilen kıymetli bir hazine gibidir. O hazine sandığı ile ne yapacağınızı sizin belirlemeniz gerekir. Ajandanızın kenarına not aldığınız motivasyon sözleri de artık işinize yaramıyorsa, işte sizi ilk günkü heyecanınıza döndürecek 7 ipucu:

1: Hedefinizi ve hedefe giden yolu belirleyin ama yolu değiştirecek esnekliği de cebinizde tutun.
Hedefinizi belirledikten sonra adım adım ilerlemeye çalışın. Bu, taşı daha yakın bir uzaklığa atmak gibidir. Ne kadar yakına atarsanız taşı o kadar çabuk tekrar alır ve atarsınız. Böylelikle başarmanın keyfini daha çok çıkartırsınız. Böylelikle büyük hedeflere daha çabuk motive olursunuz. Yolda çıkan aksaklıkları değiştiremiyorsanız, yolunuzu değiştirin.

2: Başladığınız işi bitirin.
Erteleme, motivasyonun birinci derecede düşmanıdır. Size sıkıcı gelen işleri günün hangi saatinde daha kolay yapıyorsunuz? Sıkıcı işleri belli bir saatte yapma disiplini edinin ve hiçbir şeyi ertelemeyin. Erteleyeceğinizi başından beri bilirsiniz, o işi hiç üstlenmeyin ya da bir takım arkadaşı isteyin.

3: Benzer ilgi alanlarına sahip kişilerle iletişimi sıklaştırın.
Karşılıklı destek motivasyonu güçlendirir. Enerjinizi emen insanları hayatınızdan çıkartın. Kaybeden insanları çevrenizde tutmayın. Kazananlar ile yolunuza devam edin. Çünkü kazanan bir çevreyle siz de kazananlardan olursunuz.

4: Öğrenmeyi öğrenmek önemlidir.
Bilgi, kendini doğuran bir değerdir. Öğrenmek de bilginin anahtarıdır. Bir şeyleri öğrenmek için bir kursa gitmeye ya da ders almanıza gerek olmayabilir. Kendi kendinizi eğitmek de bir sanattır ve siz bu sanatı öğrendiğinizde en uçuk hayallerinizin ötesinde başarma fırsatını yakalarsınız.

5: Doğal yeteneklerinizi öne çıkartın.
Doğal yetenekler su kaynakları gibidir, ne zaman şelaleye dönüşeceğini kimse bilemez. Ancak doğal yeteneğiniz sizde sabretme dürtüsü yaratır. Sabretme dürtüsü de işinizi tamamlamanızı sağlar.

6: Size ne ilham veriyor? Düşünün…
Size ilham veren her şeyi düşünün. Onlar sizin sıçrama tahtanız. İlham veren konularda bilginiz arttıkça her şeye karşı motivasyonunuz artacaktır. Siz, ilham kaynaklarınızı güçlendirdikçe onlar da sizi güçlendirir.

7: Risk alın.
Başarısızlık, büyük bir şans olabilir. Sakın denemekten yılmayın. Savaştan sonra başarılar değil, yara izleri gösterilir. Siz de kendi yara izlerinizle yolunuza devam edin, kendiniz için en iyi çözümü bulacağınıza inanmaktan bir dakika bile vazgeçmeyin.